Viisi tapaa, miten 112 Suomi -mobiilisovellus auttaa hätätilanteessa

mobiilipalvelut 112 Suomi

rekrytointikuvia-2021-web-188

Hätäkeskuspäivystäjät jos ketkä tietävät, että Suomi on suuri maa. Retkeilijälle avautuu korpimaata silmänkantamattomiin. Maantiet jatkuvat kilometritolkulla samanlaisessa pelto- ja metsämaisemassa. Hätäkeskuspäivystäjän pitäisi kuitenkin tietää mahdollisimman nopeasti ja tarkasti, minne apu lähetetään, kun jossain sattuu.

blogiin_112

Liikenneonnettomuus on tyypillinen epäselvä paikannustilanne. Pimeässä tien päällä osataan sanoa, että on ajanut tunnin verran jotakin tietä Tampereelta, mutta ei välttämättä tiedetä edes sitä, minkä kunnan alueella ollaan. Hätäkeskuspäivystäjä joutuu arvioimaan, mikä on lähin ja tarkoituksenmukaisin yksikkö, jolle tehtävä välitetään. Epäselvä tapahtumapaikka voi johtaa vääriin valintoihin, joilla voi olla merkittävä vaikutus tapahtumapaikan saavuttamiseen.

Kesäkuusta 2015 lähtien avunsaantia myös epäselvissä paikannustilanteissa voidaan huomattavasti nopeuttaa. Digian 112 Suomi -sovellus on yhdistetty Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin niin, että kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, sijaintitieto välittyy Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin automaattisesti.

Missä kaikissa tilanteissa sovelluksesta voi olla hyötyä?

1. Avun saanti hätätilanteessa nopeutuu, kun sijaintitieto välittyy automaattisesti

Tämä on sovelluksen ydintehtävä. Kun hätäpaikannus tarkentuu sadoista tai jopa tuhansista metreistä kymmeniin, apua pystytään lähettämään paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä tarkkaan kohteeseen. Sijaintitiedon välittyminen automaattisesti myös nopeuttaa hätäpuhelun käsittelyä ja avun saamista matkaan.

 2. Koordinaattien ansiosta avun saanti on nopeampaa, vaikka käytössä ei olisi datayhteyttä

Mitä syrjemmäs siirrytään, sitä tarkemmaksi satelliittipaikannus muuttuu, mutta datayhteys toimii toisaalta heikommin. Automaattinen sijaintitietojen lähetys vaatii verkkoyhteyden toimiakseen.

Esimerkiksi erämaavaelluksella sovellus on silti kullanarvoinen. Vaikka nettiä ei olisi, sijaintikoordinaatit voi tarkistaa sovelluksesta ja kertoa suullisesti hätäkeskuspäivystäjälle. Sovelluksessa on käytetty Hätäkeskuslaitoksen järjestelmien kanssa yhtenäistä koordinaattimuotoa. Sijainti tulee siis koordinaatit luettelemallakin ymmärretyksi oikein.

3. Myös lapset pystyvät helpommin hälyttämään apua

Älylaitteiden käyttö on tänä päivänä lapsille arkipäivää, hätänumeroon soittaminen tai hätätilanteen selostaminen ei. Lapsi pystyy sovelluksen automaattipaikannuksen ansiosta hälyttämään hätätilanteeseen apua, vaikkei osaisi kertoa sijaintia tai tapahtumia kovin tarkasti. Lapsen kanssa kannattaa käydä etukäteen läpi, kuinka sovellusta käytetään, ja asentaa sovellus lapsen älypuhelimeen jos sellainen on.

4. Sovelluksen avulla koordinaatit voi tarkistaa esimerkiksi mökillä ja laittaa esille

Lomareissuilla tai mökillä köllötellessä puhelimet jäävät monesti pois kädestä tai ne jätetään kotiin, ja joskus niistä saattaa päästä akkukin hupenemaan. Koordinaatit voi tarkistaa etukäteen ja laittaa lapulla esimerkiksi mökin tai venelaiturin kulmaan, jolloin ne ovat saatavilla myös mökkivieraille tai lainapuhelimella soittaessa.

5. Ei akuutti hätätilanne? Sovelluksesta löytyy myös muita päivystysnumeroita.

Sovelluksesta löytyy Kansalaisneuvonnan, MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen, Meripelastuksen sekä Myrkytystietokeskuksen yhteystiedot.

Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista. Tutustu siihen täällä:

New Call-to-action

 

 

 


mobiilipalvelut   112 Suomi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa