Skip to content

Ne jyrää meitin! Voiko yrityksesi menestyä alustatalouden taistelussa?

Digitaaliset alustat muokkaavat kovalla kädellä tulevaisuuden liiketoimintaa. Kuinka päästä peliin mukaan ja menestyä siinä?

Liiketoiminta verkottuu ja teknologian kehitys mahdollistaa uudenlaisia liiketoimintamalleja. Kaikkien tuntemia esimerkkejä maailmalta ovat mm. Über, Airbnb, Amazon ja Facebook. Perinteiset toimialajaot eivät sellaisenaan säily, vaan arvoketjut muuttuvat. Kyseessä on klassinen liiketoimintasuunnittelun ”mahdollisuus vai uhka” -tilanne.

Globaalit toimijat vaikuttavat suomalaiseen liike-elämään, mutta tapahtuu Suomessakin monella rintamalla. Matkailualan ja kaupan yritykset miettivät jatkuvasti, millaisilla digitaalisilla alustoilla he palveluitaan tarjoavat, ja miten laajentaa tarjoamaa tuoden alustoille myös uusia kumppanien palveluja. Rakentamisen puolella kaksinumeroista kasvua kannattavasti tekee alustoja hyödyntävä yritys. Pankkitoimialalla maksupalveludirektiivin (PSD2) muutos muuttaa alan pelisääntöjä asiakkaan maksutapahtumiin ja tilitietoihin liittyen, mikä luo uusia mahdollisuuksia nykytoimijoille ja aivan uusille pelureillle. Murros on käynnissä.

Alustatalouden peliin on lähdettävä – muuten muut syövät bisneksen. En usko, että pelkällä puolustuspelillä tulee voittamaan, tai ainakaan liiketoiminta ei sillä taktiikalla kasva. Eli peliin on lähdettävä, ja vielä hyökkäyspeliin.

Miten pääsen peliin mukaan – ja voitan?

Mitä sitten pitäisi tehdä tässä digihypessä? Kun on AI:ta, koneoppimista, robotiikkaa, Reactia, Angularia ja pilveenkin pitäisi mennä. Erityisasiantuntijoita joka alalta pyörii markkinalla runsaasti. Mistä tietää, mikä on oikeasti tärkeää?

Kyse ei ole siitä, että kaikkien pitäisi ryhtyä äkkiä rakentamaan omaa globaalia alustaa ja yrittää luoda sen ympärille ekosysteemi. Kyse on siitä, että luodaan vahva perusta omien palvelujen tarjoamiseen digitaalisesti sekä huippukyky liittyä muihin alustoihin ja palveluihin. Tulevaisuuden liiketoiminta ja arvoa luovat datavirrat syntyvät alustojen verkostoissa.

Ylätasolla pelikenttä on selkeä, mutta nyt johdon on mentävä pintaa syvemmälle kohti ”IT-asioita”. Perinteisesti tietotekniikan on voinut jättää IT-osaston huoleksi, mutta verkostojen ja ekosysteemien pelissä järjestelmien toimivuudesta tulee strateginen kysymys, josta yritysjohto ei voi ulkoistaa itseään. Pitää kysyä apua ja opetella ehkä vieraalta tuntuvaa aluetta sen verran, että pystyy muodostamaan näkemyksen ainakin kahteen tietotekniikkaan liittyvään asiaan – jotka ratkaisevat menestyksen.

1. Peliin mukaan: Miten luon yritykselleni modernin ja hallitun integraatioarkkitehtuurin ja -infrastruktuurin?

Ymmärrän, että sana "integraatio" ei ole terminä kovin seksikäs, mutta se on alustataloudessa liiketoiminnan elinehto. Integraatioiden ja rajapintojen kautta yritys sekä liittää omat järjestelmät keskenään että liittyy ympäröiviin alustoihin.

Integraatioarkkitehtuuria ja sen pyörittämistä voi hankkia myös palveluna. Oleellista on, että integraatioita johdetaan ammattimaisesti kokonaisuutena, joka on mm. hyvin dokumentoitu ja kommunikoitu.

Teknologioita ja ratkaisumalleja on useita, nykyisin puhutaan paljon API- eli ohjelmointirajapinnoista. Itse sanoisin, että oli arkkitehtuuri mikä tahansa, integraatio on koko digitalisaation voiteluöljy.

2. Pelin ratkaisu: Kuinka varmistetaan syvä asiakaskokemus?

Kun olet päässyt pelikentälle, se ei vielä takaa voittoa. Voitokkaan pelin avain on syvä asiakaskokemus. Asiakaskokemuksella viittaan loppukäyttäjään, esimerkiksi verkkokaupasta ostavan kuluttajan käyttökokemukseen. Tänä päivänä asiakkaat vertailevat erilaisia käyttökokemuksia yli toimialojen. Jos ei palvelusi käyttökokemus ole hyvä, asiakas menee muualle.

Mitä syvä asiakaskokemus tarkoittaa ja miten se syntyy? Se ei tarkoita vain kivannäköistä ja intuitiivisesti toimivaa käyttöliittymää, vaan myös sitä, että taustalla olevan palvelukokonaisuus toimii taustajärjestelmiin asti. Eli kun verkkokaupasta tilaat jotain, tuote oikeasti löytyy kivijalkakaupan varastosta, kun menet hakemaan ostoksiasi ja niin edelleen. Syvä asiakaskokemus on hyvää fiilistä ja teknistä toimivuutta. Palvelun uumenissa integraatiot ovat keskeisessä roolissa.

Klassisesti markkina-analyyseissä usein todetaan, että ”kilpailu kiristyy vuosi vuodelta”. Oikeampi termi tänä päivänä voisi olla, että kilpailu muuttuu vuosi vuodelta. Teknologian mahdollistamat uudet liiketoimintamallit ja -arvoketjut sekä alustatalous ovat vahvistuvia muutosvoimia, joiden tuomia mahdollisuuksia jokaisen yrityksen pitää aktiivisesti hyödyntää.

Pudotuspelit käydään lähivuosina. Huolehdi integraatiokyvykkyydestä ja asiakaskokemuksesta, niin pelaat voitokkaasti pitkälle tulevaisuuteen!

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi