Nuori IT-osaaja: näillä 5 vinkillä parannat mahdollisuuksiasi työnhaussa

Luuloista huolimatta IT-alalla on tarjolla töitä myös uraansa aloitteleville osaajille. Lue 5 vinkkiämme, joilla parannat mahdollisuuksiasi työnhaussa.
5 vinkkiä it-ala.jpg

Talouselämä uutisoi hiljattain Academic Workin teettämästä kyselystä, jonka perusteella opiskelijat kokevat vaikeaksi löytää sitä ensimmäistä työpaikkaa. Organisaatioita, jotka haluavat panostaa nuoriin ja toimia nuorten kasvattajina työelämään, ei tunnu löytyvän. Nuoret kokevat, että IT-yritykset haluavat palkata ainoastaan työntekijöitä, joilta löytyy jo alan työkokemusta.

Ilokseni voin todeta, että Digialla olemme aktiivisesti panostaneet nuoriin ja palkanneet heitä jo useampana vuotena Career Compass -rekrytointiohjelmamme kautta. Kyseisen ohjelman kautta olemme löytäneet suoraan koulun penkiltä joukkoomme jo kymmeniä uusia IT-alan osaajia.

Olen ollut mukana Career Compass -ohjelman aamiaisella rekrytoivana esimiehenä joka vuosi ja tavannut sitä kautta monia nuoria työnhakijoita. Perinteisesti työnhakijoita tarkastellaan heidän CV:n, koulutuksen, sertifikaattien ja työhistorian kautta kertyneen osaamisen mukaan. Nuorilla opintojensa loppuvaiheessa olevilla näitä ei ole, joten tällöin valintakriteerien on oltava erilaiset.

Haluankin antaa työnhakuvinkkejä erityisesti nuorille – ja miksei vanhemmillekin – työnhakijoille ja avata hiukan sitä, millaisin perustein Digialle pääsee töihin ilman työkokemusta.

1. Harrastuneisuus

Osoita alan harrastuneisuus jollain tavalla CV:ssä esimerkiksi oman kotisivun muodossa. Toinen hyvä esimerkki on julkisen GitHub-tilin luominen ja ohjelmointitöiden portfolion luonti sinne. GitHub on erinomainen tapa osoittaa konkreettisesti koodaustaitosi. Kolmas asia mihin kannattaa panostaa on LinkedIn-profiilin luominen. Vaikka et pystyisikään vielä luomaan sinne kattavaa työ- ja projektihistoriaa, voit silti lisätä sinne taitojasi, liittyä itseäsi kiinnostaviin ryhmiin sekä ryhtyä seuraamaan kiinnostavia yrityksiä ja ihmisiä. Tämän jälkeen LinkedIn suosittelee sinulle osaamistasi vastaavia ajankohtaisia artikkeleita ja uutisia.

2. Nöyryys

Mikäli sinulla ei ole vielä työkokemusta, ole itsevarma, mutta samalla nöyrä. Ymmärrä, että olet vasta työurasi alussa etkä välttämättä pääse heti siihen uusimpaan ja hienoimpaan projektiin. Ei ole epätavallista, että asiakkaamme vaativat uuteen keihäänkärkiprojektiinsa osallistuvilta vähintään viiden vuoden työkokemusta. Ole valmis oppimaan uusia asioita joka päivä ja sitä myöten kehittymään urallasi eteenpäin. Malttia!

3. Siisteys

Saapuessasi haastatteluun ulkoinen habituksesi määrittelee sen, minkälaisen ensivaikutelman haastattelijasi sinusta saavat. Varmista siis, että olet pukeutunut siististi ja hiuksesi ovat ojennuksessa (tai hallitusti sekaisin…). En odota viimeisintä Hugo Bossin pukua, vaan siistejä ja puhtaita arkivaatteita. Työhaastattelu on sekä haastattelijoille, että haastateltavalle tärkeä tapaaminen, jota on syytä kunnioittaa.

4. Esiintyminen

Kun saavut haastatteluun, kättele jämäkästi haastattelijasi ja tervehdi heitä. IT-ala ei ole voimalaji eli älä murskaa haastattelijasi kättä. Haastattelun alussa sinua usein pyydetään esittelemään itsesi tai kertomaan itsestäsi vapaamuotoisesti. Harjoittele tämä. Ihan oikeasti. Harjoittele. Se miten vakuuttavasti esittelet itsesi, on rekrytoijille yksi tärkeimmistä yksittäisistä valintakriteereistä.

Haastattelun aikana katso haastattelijoitasi silmiin, puhu rauhallisesti ja istu ryhdikkäästi. Mieti valmiiksi vastauksesi yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin sekä valmistaudu esittämään vähintään 2-3 kysymystä työnantajalle. Yksi hyvä kysymys on esimerkiksi ”Mitä odotatte minulta työntekijänä?”.

5. Fokus

Tunne itsesi ja vahvuutesi. Uran alkuvaiheessa on hyödyllistä keskittyä teknisesti 1-2 osa-alueeseen sen sijaan, että koettaisit heti uran alussa ottaa haltuun kaiken mahdollisen. Työnantajana on paljon helpompaa palkata nuori IT-osaaja – ja tarjota hänelle oikeanlaisia työtehtäviä - mikäli hänellä on selkeä kuva siitä, millä osa-alueella hän haluaa ensimmäiseksi kehittyä. 

Ennen kaikkea Digiana haluamme rekrytoida nuorissa oikeanlaista asennetta. Oikea asenne sisältää sopivasti itsevarmuutta, omien vahvuuksien tuntemista, nöyryyttä sekä intoa ja halua oppia uusia asioita.

New Call-to-action

rekrytointi
Tero Niemistö | Tiimiesimies, teknologia-johtaja

Tero Niemistö | Tiimiesimies, teknologia-johtaja

Tero on ”managerisoitunut” pitkän linjan arkkitehti. Noin 14 teknisen vuoden jälkeen Tero siirtyi esimiesrooliin tahtonaan johtaa alan huippuasiantuntijoita kuten itseään haluaa johdettavan. ”Esimiehen tärkein tehtävä on mahdollistaa alaistensa onnistuminen”, Tero sanoo. Teron johtamisfilosofiassa esimies ei ole perinteisen hierarkisen mallin mukaisesti joukkojen yläpuolella vaan tukee heidän päivittäistä työtä alhaalta. Hän haluaa olla läsnä ja kiinnostunut alaistensa arjesta sekä tukea heitä sparraamalla ja valmentamalla niin usein kuin mahdollista. Kun Tero laittaa ns. haalarit päälle ja kädet saveen, niin hänet löytää usein julistamassa DevOps-kulttuurin ilosanomaa ja rakentamassa sovelluskehityshankkeisiin täysin automatisoitua jatkuvan julkaisun putkea.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube