← Pääsivulle

API-rajapinta – sovelluksesi tärkein ominaisuus

api-rajapinnat-1

Amazon oli ensimmäisiä toimijoita, joka tajusi alustatalouden tuomat hyödyt. Menestyjien kelkkaan on kuitenkin turha yrittää hypätä, jos rajapintoja ei ole suunniteltu osaksi ratkaisua alusta asti.

Lokakuussa 2011 Googlen työntekijä Steve Yegge halusi julkaista pitkän blogikirjoituksensa Googlen tilanteesta Google Plus-palvelussa (muistatteko vuoden 2011 kun Google hehkutti palvelua ”Facebookin tappajana”?) yrityksen sisäisellä kanavalla. No, edes Googlen oma työntekijä ei osannut kyseistä palvelua käyttää ja julkaisi artikkelin vahingossa koko maailmalle. Sittemmin Steve poisti artikkelinsa, mutta onneksi Internet ei unohda.

Ne, jotka eivät tuota loistavaa artikkelia ole lukeneet: istukaa alas, ottakaa kuppi kahvia/teetä ja varatkaa 20 minuuttia aikaa. Artikkeli on omasta mielestäni edelleen yksi parhaita alamme ammatillisia tekstejä mitä olen lukenut: hauska, rehellinen, suora, välitön, hyvin perusteltu ja erittäin helposti seurattava looginen kokonaisuus. Lukekaa se ja palatkaa sitten takaisin. Artikkeli löytyy internetin arkistoista täältä.

Vaikka artikkeli on lähes 7 vuotta vanha, se on edelleen hyvin ajankohtainen. Artikkelin pohjalta voisi kirjoittaa lukemattoman määrän blogitekstejä esimerkiksi johtamisesta, arkkitehtuureista, yrityskulttuurista, organisaatiorakenteista, jne. Tässä blogissa keskityn kuitenkin koko artikkelin ydinviestiin, alustoihin.

Amazon alustatalouden pioneerina

Kuka olisi voinut vuonna 2002 ennustaa, että 15 vuoden kuluttua maailman suurin verkossa toimiva kirjakauppa keräisi ylivoimaisesti suurimman osan voitoistaan täysin eri liiketoiminnasta kuin verkkokaupasta? 2017 Amazon tuotti 4,3 miljardia dollaria ja noista voitoista kaikki – siis kaikki – tuli nimenomaan Amazon Web Services -liiketoiminnasta verkkokaupan tuloksen jäädessä 230 000 dollaria miinukselle.

Amazonin tarina alustatalouden yhtenä suurimmista pioneereista on kiehtova, vaikka Steve Yegge artikkelissaan kuvailee sitä välillä hyvinkin ”värikkäästi”. Bezos saattoi olla – tai saattaa edelleen olla – pahemman luokan kontrollifriikki, mutta hän ymmärsi ehkä ensimmäisenä maailmassa alustatalouden potentiaalin. Hän ymmärsi, että hänen verkkokauppaansa varten alati kasvava palvelininfra olisi mahdollista kääntää kuluerästä erittäin tuottoisaksi liiketoiminnaksi.

Kuten Marjukka Niinioja varoittaa API-talous 101 -kirjan ensimmäisen kappaleen otsikossa, alustatalous saattaa muokata yritysten liiketoimintamalleja. Se saattaa luoda yrityksen sisään kokonaan uuden liiketoiminnan (kuten Amazonille kävi) tai jopa muuttaa yritysten liiketoiminnan alkuperäisestä täysin uudeksi.

Ratkaisu ilman alustaa on tuomittu häviämään

Urani aikana teknologiavalintoja tehdessäni olen jo vuosikausia pyrkinyt aina katsomaan ratkaisujen rajapinnat eli API:t. Vain erittäin harvoin päädyn suosittelemaan ratkaisuksi ns. mustaa laatikkoa, jossa tuotteen toiminnallisuus on visusti piilotettu. Rajapintojen runsaus ja selkeys on yleensä hyvä viite siitä, että tuotteella on ympärillään vilkas ekosysteemi, paljon valmiita laajennoksia sekä valmiit integraatiot lukuisiin muihin alalla yleisesti käytössä oleviin tuotteisiin. Viime vuosina markkinoilla onkin alkanut yleistymään ratkaisut, joiden ainoa käyttöliittymä on rajapinnat. Tästä esimerkkinä viime aikoina nopealla tahdilla julkaisujärjestelmien keskuudessa jalansijaa vallannut Contentful.

Koko Steven artikkelin yksittäinen ydinviesti onkin seuraava: ratkaisu ilman alustaa häviää aina vastaavalle ratkaisulle, jolla on alusta. Tämä sanoma oli yhtä ajankohtainen 15 vuotta sitten kun Bezos laati mandaattinsa tai 7 vuotta sitten kun Steve artikkeliaan kirjoitti kuin se on nyt vuonna 2018. Ei ole väliä oletko luomassa tuotetta kuluttajamarkkinoille tai omaa sisäistä järjestelmää: jos ratkaisuasi ei ole suunniteltu alustaksi, sen tulevaisuus ei ole pitkäkestoinen.  Alusta mahdollistaa käytettävyyden. Alusta mahdollistaa ekosysteemin. Alusta mahdollistaa käyttöliittymät, mobiiliapplikaatiot ja muut toiminnallisuutta hyödyntävät ratkaisut. Rajapinnat, jotka mahdollistavat alustan, ovat sovelluksesi tärkein ominaisuus.

Rakenna rajapinnat ensin

Rajapintoja ei voi vain lyödä ratkaisun päälle jälkeenpäin vaan ne tulee suunnitella järjestelmään alusta alkaen ymmärtäen, että API on ratkaisusi ensimmäinen käyttöliittymä. Ratkaisut, olkoon ne sisäisiä, ulkoisia tai molempia, tulisikin siis suunnitella ns. ”API First Design”-periaatteella. API:en avulla julkaiset ratkaisusi toiminnallisuuden. Ilman rajapintoja toiminnallisuuteen et voi rakentaa graafista käyttöliittymää olkoon se selain ja/tai mobiiliapplikaatio. Graafista käyttöliittymää ei siis tulisi nähdä osana ratkaisua vaan yhtenä alustan rajapintoja hyödyntävistä ratkaisuista. Alustan tarkoituksena on tarjota vain toiminnallisuus. Se ei ota kantaa siihen, kuinka toiminnallisuutta käytetään.

Rajapintojen avulla ratkaisuasi voi rajattomasti muokata muuttuvan maailman tarpeisiin. Sen avulla itse ratkaisun toteutuksen voi teknisesti päivittää kokonaan uudelle teknologialle kunhan vain säilyttää rajapinnat muuttumattomina. Rajapintojen avulla ratkaisullasi on ainakin mahdollisuus säilyä markkinoilla ajankohtaisena. Siksi se on sovelluksesi tärkein ominaisuus.

New call-to-action


integraatio   API


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi