B2B-verkkokaupat petraavat palveluissaan

B2B-verkkokaupat petraavat palveluissaan B2C-kauppojen vanavedessä. Tämän seurauksena myös verkkokauppa-alustat ovat heränneet kehittämään toiminnallisuuksia juuri B2B-asiakkaitaan ajatellen.

b2b-kauppa.jpg

Ammattilaisten verkkokaupat yleistyvät kovaa vauhtia Suomessa ja maailmalla. Konsultointiyhtiö Forrester on arvioinut B2B-verkkokauppojen liikevaihdon olleen viime vuonna yli kaksi kertaa isompi kuin B2C-kauppojen. Tämä on monille yllätys, koska B2B-verkkokaupat eivät saa paljon julkisuutta.

B2B-yritykset maailmanlaajuisesti investoivat nykyään erilaisiin Commerce-ratkaisuihin, joissa käytetään samankaltaisia filosofioita kuin B2C-toimialoilla. Monet B2B-yritykset muuttuvat tällä hetkellä omni-kanavaisiksi ja ne panostavat aivan uudella tavalla asiakaskokemuksien kehittämiseen. Tämä muutos näkyy laajasti näissä yrityksissä.

Kuluttajistuminen on vahva ajuri B2B-verkkokauppojen kehityksessä

Historiallisesti kuluttajaverkkokaupankäynti on pitkälti määritellyt, mitä eCommerce (nykyään Commerce) tarkoittaa, ja se näkyy vahvasti myös B2B-verkkokaupoissa. Ammattilaisostajat vaativat nykyään samantasoisia asiakaskokemuksia kaikilta – sekä yksityishenkilön roolissa, että ammattiostajan roolissa. Isot kansainväliset toimijat, kuten Amazon, Apple, Zalando jne. ovat asettaneet odotusarvot, ja niiden mukaan kaikkien täytyy toimia jatkossakin. On vain hyvä ja kaikkien intressien mukaista, että kaikilta verkkokaupoilta vaaditaan käyttäjäystävällisiä käyttökokemuksia. Sukupolvivaihdokset yrityksissä vauhdittavat tätä kehitystä, koska nykyaikaiset ostajat ovat olleet jo aikoja digitaalisia kuluttajia, jotka eivät edes osaa saati halua käyttää kankeita järjestelmiä.

Uuden sukupolven Commerce-alustat tuovat uusia B2B-toiminnallisuuksia markkinoille

Commerce-alusta- ja teknologiatoimittajat ovat vastanneet B2B-yritysten huutoihin tuomalla tuotteisiinsa uusia toiminnallisuuksia, jotka vauhdittavat volyymien kasvattamista verkossa ja mahdollistavat eri myyntiprosessien digitaalisoimisen. Keskeinen teema on itsepalvelu, joka konkreettisesti tarkoittaa sitä, että annetaan asiakasyritykselle enemmän oikeuksia itse määritellä, miten kaupankäyntiprosessin pitää toimia ja miten asiakkaan omat sisäiset prosessit, kuten hyväksynnät ja ostosoikeudet toimivat.

Commerce-alustoista esimerkiksi Magento ja Episerver ovat tuotteistaneet useita B2B-toiminnallisuuksia, kuten:

Ostajan organisaation hierarkia, oikeudet ja roolit
Asiakasyritys ylläpitää itse oman organisaation prosesseja, oikeuksia, rooleja ja hyväksymisketjuja.

Katalogioikeudet
Myyjä pystyy asiakas- tai ryhmäkohtaisesti ylläpitämään katalogioikeuksia suoraan alustassa. Tämä on todella tärkeä toiminto, esimerkiksi silloin, kun vaaditaan brändikohtaisia jälleenmyyjäoikeuksia.

Asiakaskohtainen ja dynaaminen hinnoittelu
Alusta tukee suoraan asiakaskohtaista dynaamista hinnoittelua, joka mahdollistaa sopimushintojen käyttämisen.

Tarjouspyyntöjen käsittely (Configure-Price-Quote)
Tarjouspyyntöihin ja tarjouksiin liittyvät kaupankäyntiprosessit ovat täysin digitalisoitu siten, että neuvottelut käydään commerce-alustan avulla.

Pikatilaustyökalut
Alustat sisältävät valmiit pikatilaustyökalut, jotka tehostavat isojen tilausten tekemistä.

Luotonvalvonta
Asiakas näkee itse oman luottotilanteen per transaktio ja voi seurata miten maksut hoidetaan. Tämä on vahvasti kytketty oikeuksiin myöskin niin, että näkyvyyttä luottotietoihin voidaan rajata oman organisaation sisällä.

Hyväksyntäketjut
Omia hyväksymisketjuja voidaan määritellä alustan sisällä, jos esimerkiksi ostos ylittää tietyn summan, joka vaatii esimiehen hyväksyntä.

Tämä on lyhyt pintaraapaisu siitä, mitä modernit Commerce-alustat tarjoavat B2B-yrityksille. Moderni digitaalinen B2B-kaupankäyntiympäristö sisältää yleensä Commerce-alustan lisäksi muitakin järjestelmiä , kuten PIM-, markkinointiautomaatio-, ERP- ja CRM-järjestelmät. Olemme Digialla panostaneet siihen, että pystymme auttamaan asiakkaitamme kattavasti koko digitaalisen kaupankäyntiympäristön kanssa.

 

Tilaa seminaariesitys sähköpostiisi

verkkoliiketoiminta
Thomas Tallskog | Director, Commerce

Thomas Tallskog | Director, Commerce

Thomaksella on 20 vuoden kokemus verkkokaupparatkaisuista. Hän tuntee johtavat verkkokauppa-alustat kuin omat taskunsa. Työssään Thomas auttaa asiakkaita kehittämään ja rakentamaan monikanavaisia palveluelämyksiä verkossa.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube