Yritysjohtajat ja poliitikot tekevät päätöksiä ilman tarpeeksi kauaskantoista tietoa

Teemme päätöksiä usein intuitiolla, vaikka arvailun painoarvoa päätöksenteossa ei mielellään tunnusteta. Vaikka tulokset eivät olisikaan katastrofaalisia, ne olisivat parempia, mikäli ymmärtäisimme paremmin, mitkä asiat vaikuttavat tavoitteiden saavuttamiseen.

talouselämä_17102014Etlan Timo Seppälä kommentoi Talouselämässä (3.10.2014) Venäjä-pakotteiden todellisten vaikutusten arvioinnin haasteista. Jutussa Seppälä väittää, että poliittiset päättäjät tekevät kauaskantoisia päätöksiä ilman tarpeeksi täsmällistä tietoa.

Arviot eivät hänen mielestään kuvaa riittävän hyvin todellisuutta ja perustuvat keskimääräisyyksiin.

Kuulostaapa tutulta.

Kokeilujen kautta tuloksiin – aina askeleen jäljessä

Maamme poliitikot eivät ole varmastikaan tämän asian kanssa yksin. Väitän, että moni yritysjohtaja painii saman haasteen parissa. Tärkeä tieto on pirstaleina eri lähteissä. Lopulta päätöksiä päädytään tekemään yrityksen ja erehdyksen kautta, aina edellisen kokeilun lopputulosta hiukan säätäen ja sitä parhaiten menestyvää kombinaatiota hakien.

Aihe alkaa olla loppuun kulutettu seminaareissa ja kahvipöytäkeskusteluissa, mutta todettakoon vielä kerran: Suunnittelusta on siirrytty säätämään asioita kokemuksen ja kokeilujen pohjalta.

Kokeiluista kertyvä tieto on aina jo lähtökohtaisesti vanhentunutta, sillä fakta on käytettävissä aina jollain viiveellä. Olosuhteet ovat ehtineet muuttua, kilpailijat tehneet jo jotain toisin. Mitä paremmin pystymme ennakoimaan tulevaa, sitä paremmin pystymme siihen vaikuttamaan. Asiakasrajapinnassa ja liiketoiminnassa optimointiin tarvitaan reaaliaikaista tietoa.

Analytiikan löydökset pitää osata viedä käytäntöön

Peruutuspeili ei siis enää riitä. Vaikka on olennaista, miten asiat ovat, löytyvät menestymisen eväät ymmärtämällä, kuinka ne voisivat olla. Olisiko analytiikasta apua? Ainakin analytiikan avulla käyttäjien on helppo yhdistellä ja koota tietoa hyvinkin nopeasti, löytää uusia ilmiöitä ja syy-seuraussuhteita.

Analytiikkakin on turhaa, mikäli sen löydöksiä ei pystyä kytkemään takaisin operatiiviseen toimintaan – olennaista on siis ennakointitiedon muuntaminen toimenpiteiksi.

Esimerkiksi: Mitä paremmin osaamme tunnistaa asiakkaan ostokäyttäytymisen muutoksia, sitä tarkemmin voimme ennakoida muutokset myynnissä ja arvioida liikevaihtoa. Jos tulos näyttää heikolta, voidaan reagoida heti. Jos kysyntä on karkaamassa pilviin, voidaan etsiä keinoja kasvattaa kapasiteettiä tai käyttää hintajoustoa tuottojen optimointiin – yhtä kaikki, muunnetaan analytiikan löydökset toimenpiteiksi.

Uusia ajatuksia, vaikka vääriäkin

Parhaimmillaan analytiikka herättää jatkuvasti uusia ajatuksia, vaikka suurin osa niistä osoittautuukin virheellisiksi. Esim. vain yhdistämällä dataa voisi äkkiä ajatella, että hellepäivinä sattuvat tieltä suistumiset ja jäätelön myynnin kasvu ovat yhteydessä toisiinsa. Esimerkki on naiivi, koska tiedämme, ettei näiden asioiden välillä ole yhteyttä. Molemmille ilmiöille löytyy muu selittävä tekijä, kuten kirkas auringonpaiste. Mutta entäpä, jos kyseessä olisi uuteen tuotteeseen tai palveluun liittyvä data… Ajatusvirheitä uuden aiheen äärellä syntyy helposti, mutta kun päätelmiä tarkastelee syvemmin, data paljastaa jostain toisesta näkökulmasta tulkinnan virheelliseksi.

Edelläkävijöitä tiedon kokonaisvaltaisessa hyödyntämisessä on vain muutama. Mutta tätä kalaa kannattaa pyytää, vaikka ei saisikaan.

Tosin taidokas kalastaja ei tarvitse onnea, vaan kalansaanti perustuu vain ja ainoastaan kykyyn olla kalaa ovelampi. Kireitä siimoja.

big data   tiedon hyödyntäminen   analytiikka
Vesa Kovanen | Liiketoimintakonsultti

Vesa Kovanen | Liiketoimintakonsultti

Vesa on johtamisen ja analytiikan huippuasiantuntija, jolla on taustalla pitkä ura strategisen kehittämistyön parissa etenkin pankki- ja vakuutussektorilla. Vesaa ei pidätellä maalla, vedessä eikä ilmassa; miehen harrastuksiin lukeutuvat niin sukellus, triathlon kuin leijasurffaus ja laskuvarjohyppy. Välillä on hyvä leijailla pilvissä tai irrottautua vapaapudotukseen – kun ammattilaisen varmuudella osaa jälleen hakea kovaa maata jalkojen alle.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube