Digiarjessa-blogi

Digitalistin joulumanteli

Johtava konsulttimme Tony Virtanen tarjoaa parhaimmat mantelit digitalistien joulupuuroihin. Nappaa joululoman lukuvinkit talteen!

joulumanteli.jpg

Kulunut vuosi on ollut muutoksen pyörteissä parkkiintuneelle digitalistillekin yllättävä. Perinteisesti teknologian kehitys on laukannut eteenpäin sellaisella tahdilla, että muut elämän ja yhteiskunnan alueet tuntuvat siihen verrattuna jämähtäneen paikolleen. Tänä vuonna kuitenkin ”eniten muuttuu kaikki” -hokema on ollut enemmän kuin totta. Useimmille meistä 2016 ei jääkään erityisesti mieleen teknologisista läpimurroista, vaikka niitäkin on nähty. Ainakin itse toivon, että 2017 voitaisiin palata normaalin, ehkä hieman tylsempään maailmanjärjestykseen, jossa suuria väristyksiä koettaisiin taas lähinnä teknologista läpimurroista.

Niin tai näin, on joulu oiva aika haarukoida maailman menoa ja taktikoida tulevan vuoden tavoitteita ja digitaalisiakin kehityshankkeita. Polttoaineeksi mietinnälle olen tähän blogiin koonnut luku- ja katseluvinkkejä, joista uskon olevan hyötyä ja huvia mitä erilaisimmissa rooleissa ja organisaatioissa vaikuttaville digitalisteille.

Trendejä siellä, trendejä täällä, trendejä joka paikassa

Oma analyysi tulevasta on hyvä aloittaa trendeihin ja ennusteisiin tutustumalla. Ja näitähän kyllä riittää. Tässä otos ansiokkaimmista:

Kasey Panetta: Gartner’s Top 10 Strategic Technology Trends for 2017
Samalla tavalla kuin ICT-ostoja tehdessä on syytä tarkistaa Gartnerin “taikaneliöt”, on tulevan vuoden suunnittelussa syytä tutustua heidän ennusteeseensa teknologiatrendeistä. Vähintäänkin tästä esityksestä selviää, mitä trendejä omat kilpailijat ensi vuonna ennakoivat.

Fjord: Trends 2017
Myös Fjordin trendit alkavat muodostua jo perinteisiksi. He lähestyvät tulevaa enemmän asiakas- ja merkitysnäkökulmasta ja antavat näin syvällistäkin ajattelun aihetta.

Michelle McCarthy & Trevor Wade, Landor Associates: Trend watch 2017
Asiakaskokemus on monen liiketoiminta-trendilistan kärkipäässä. Landor avaa tässä hieman tarkemmin minkälaisia kokemuksia asiakkaat meiltä ensi vuonna odottavat ja mitä uusia teknologisia mahdollisuuksia edelläkävijät ensi vuonna ottavat käyttöön.

Ettienne Reinecke, Scott Gibson, Alison Jacobson / Dimension Data: Top IT trends in 2017: Digital business
Infrastruktuuri ja maailma datatasollakaan eivät ole entisensä. Tämä kirjoitus rikastaa näkemystä erityisesti CIO:n näkökulmasta.

Languagewire: Important digital trends in 2017
Digitaalisessa viestinnässä ja markkinoinnissa tulevaisuus on jo täällä. Silti ensi vuosikin tarjoaa taas uusia haasteita, joista tässä tärkeimmät.

Absolunet’s: 10 eCommerce Trends for 2017
Ehdottomasti näkemyksellisin ja huolellisin katsaus kaikkikanavaisen kaupan näkymiin. Jos aikaa riittää, kannattaa perehtyä myös rikkaaseen lähdeluetteloon. Luettavaa riittää pidemmäksikin aikaa.

Trendien ABC +D vuodelle 2017

Siltä varalta, että eri tahojen tunnistamia trendejä lukiessa alkaa päähän hiipiä trendiähky, olemme tunnistaneet trendiraporttien trendien ABC:n eli omasta mielestämme merkittävimmät ilmiöt tai teknologiat. Niiden saloihin ja hyödyntämistapoihin kannattaa siis mielestämme tutustua hieman syvemminkin.

A = AI (Artificial Intelligence) eli tekoäly
Vuonna 2017 tekoäly tunkeutuu yhä arkisempiin palveluihin ja laitteisiin. Erityisesti keskustelevien palvelubottien eli chatbottien veikataan lyövän itsensä läpi tulevana vuonna.

James Temperton, WIRED: Apps are dying. Long live the subservient bots ready to fulfil your every desire
Hyvä johdatus bottien mahdollisuuksiin ja bottiratkaisuja tekevien ajatteluun.

Merici Vinton, Fjord: So you think you want a chatbot? 10 questions you need to ask before starting
Chatbotit ovat käyttäjilleen ääriyksinkertaisia, mutta sujuvan palvelukokemuksen luominen vaatii paljon ymmärrystä ja usein myös dataa. Tässä oiva tarkistuslista siihen, ovatko eväät oman chatbotin luomiseen kasassa.

B = Blockchain eli lohkoketju
Lohkoketjun soveltaminen on edennyt jo varhaisista kokeiluista vakavasti otettaviin kaupallisiin sovellutuksiin. Ensi vuonna myös eri toimialojen vakiintuneemmat toimijat tulevat lanseeraamaan omia blockchainin varaan rakennettuja palveluita ja sisäisiä start-uppeja. Nyt onkin viimeinen hetki miettiä, miten lohkoketjua voisi soveltaa omassa liiketoiminnassa.

Don Tapscott: How the blockchain is changing money and business
Hyvä ja kansantajuinen esitys siitä, mikä Blockchainista tekee niin vallankumouksellisen. Taattua TED-laatua.

Everis NEXT: 17 Blockchain Disruptive Use Cases
Paras tapa ymmärtää Blockchainin mahdollisuuksia on tutustua mahdollisimman laajasti esimerkkeihin sen soveltamisesta. Tässä esimerkkejä riittää.

C = CX (Customer Experience) eli asiakaskokemus
Asiakaskokemuksesta on pelkästään tämän vuoden digi- ja business-semmoissa puhuttu siinä määrin, että luulisi sen parantamiseen tähtääviä hankkeita löytyvän jokaisen johtoryhmän strategisista kehitysohjelmista vuonna 2017. Hyviä neuvoja itse toteutukseen ei kuitenkaan koskaan ole liikaa.

Digia: Lunasta palvelulupauksesi – hyvillä asiakaspalvelukokemuksilla uusia asiakkuuksia ja kasvua
Meilläkin asiakaskokemusta ja asiakaspalvelun kehittämistä on tehty ja mietitty. Tämä opas kiteyttää hyvin oppimme.

Rob Walker: Makeover Mania - Inside the 21st-Century Craze for Redesigning Everything
Asiakaskokemuksen kehityshuumassa voi joskus myös niin sanotusti “mennä överiksi” eli muutetaan vain muuttamisen ilosta. Tässä hyvää pohdintaa miten asiakaskokemusta uudelleen suunniteltaessa säilytetään jatkuvuus ja johdonmukaisuus.

D = Digitaalinen transformaatio
Viimeisenä syventävänä tärppinä on ”Iso D” eli Digitaalinen transformaatio. Vaikka kahvin tuoksuun on viimeistään kuluneen vuoden aikana herätty suomalaisissakin organisaatiossa, on muutosmatkaa vielä kaikilla paljon edelleen jäljellä. Matkan suuntaakin on syytä säännöllisesti arvioida.

Marshall W. Van Alstyne, Geoffrey G. Parker & Sangeet Paul Choudary: Pipelines, Platforms, and the New Rules of Strategy
Näkemystä digitaalisen talouden perusajatuksista ja rakenteista ei koskaan voi olla liikaa. HBR tarjoilee tässä syvällistä jäsentelyä mm. alustataloudesta ja verkostovaikutuksista.

B. Jaruzelski, V. Staack & A. Shinozaki: Software-as-a-Catalyst
Kaikki yritykset muuttuvat ohjelmistoyrityksiksi, tai ainakin niiden tuote- ja palvelukehitys muuttuu pääosin ohjelmistokehitykseksi. Tässä ilmiö ja sen kehittymisen ennusteen numeroin.

Jukka Ala-Mutka: Liiketoiminnan digitalisointi vai digitaalinen liiketoiminta?
Kuluneen vuoden ehkä paras kotimainen kirjoitus digitalisaatiosta ja siitä, mihin haasteisiin meillä Suomessa on sen tiimoilta törmätty.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Näiden digitalistin joulupuurosta löytyneiden lukumanteleiden myötä blogimme jää lyhyelle joulutauolle. Palaamme ensi vuonna ihmettelemään digiarjen ilmiöitä ja raivaamaan digitalisaatiopolkuja teknologiaviidakkoon.

Rauhallista joulua!

Ps. Jos joulupukkia odotellessa käy aika pitkäksi, kannattaa vaikka hetki nauraa itselleen ja maanmiehilleen Finnish Nightmaresin parissa. Se kuvaa härmäläisen sielunmaiseman ytimen aivokirurgin tarkkuudella, mutta kuitenkin hellästi.

Karoliina Korhonen: Finnish Nightmares

 

Tilaa Digian blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi


digitalisaatio


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi