Digiarjessa-blogi

Integraation imussa - nuoret tekijät kertovat

Digia Oyj11. maaliskuuta 2016

Tietojärjestelmien integrointi on yksi Digian nopeimmin kasvavia liiketoiminta-alueita ja myös uraansa aloittelevien tulevaisuuden ammattilaisten kasvualusta. Kysyimme Digian integraatiojunnuilta, mikä alassa oikein viehättää.

shutterstock_313786025.jpg

Integraatiotekemisen aloittaminen on helppoa, alkuun pääsemiseksi kun riittää usein tietotekniikan perusasioiden hallinta. Integraatiotyökalujen ja järjestelmien kirjo on kuitenkin laaja, ja sanonta ”oppia ikä kaikki” pitääkin integraation kohdalla hyvin paikkansa.

Lue alta, mitä Digian nuoremman polven integraatio-osaajat kertovat alasta.

sasu-mikonranta.png Sasu Mikonranta

Integraatioista puhuttaessa ei vielä vuosi sitten olisi ollut juurikaan käsitystä siitä, kuinka laajoista kokonaisuuksista voi olla kyse. Ohjelmistokehitystä opiskelleelle integraatiosta tulee mieleen ajatus yhden liittämisestä toiseen, usein melko pienessä skaalassa. Todellisuus kokonaisten järjestelmien integraatioista – jotka ennen näki vain yhtenä toimivana kokonaisuutena – on kokonaan toinen. Ne piilottavat usein taakseen lukuisia järjestelmiä, jopa järjestelmäkokonaisuuksia.

Moni teknologia, johon opiskellessa tutustuttiin vain pintapuoleisesti, on saanut täysin uuden merkityksen Digialla työskennellessäni. On mielenkiintoista nähdä, miten moderneja teknologian harjalla kulkevia järjestelmiä saadaan toimimaan niin monien erilaisten ja ikäisten järjestelmien kanssa.

Päivittäinen työni sisältää eri järjestelmien integraatioratkaisujen rakentamista sekä ylläpitoa. Lähes jokainen projekti tuo jotain uutta lautaselle, oli kyseessä sitten järjestelmä, teknologia tai työkalu. Kauan ei itsekään tarvitse uutta asiaa ihmetellä, sillä oman tiimin vankkaan kokemukseen voi aina luottaa.

Ennen itse aina muita opastaneena on outoa huomata, kuinka paljon on vielä opittavaa! Mielenkiintoiset projektit ja mahdollisuudet pyörivät ympärillä, sekä näkemys omasta kehityksestä vilisee mielessä. Digialla ei tarvitse haasteita pelätä, ennakkoluulottomasti vain eteenpäin!

samuli-suomi.png Samuli Suomi

Aloittaessani Digialla sovelluskehittäjäjunnuna odotuksenani oli päästä kartuttamaan osaamista teknisten asioiden parissa ja oppimaan konkreettisesti, mitä termi ”järjestelmäintegraatio” oikeastaan pitää sisällään. Päädyin erinäisten mutkien kautta lopulta isompaan asiakasprojektiin työskentelemään vanhentuvan integraatioratkaisun korvauksen parissa hyödyntäen pääasiassa Mule ESB -työkalua.

Projektin tekniset haasteet ovat liittyneet suurien datamäärien käsittelyyn ja vanhan integraation ymmärtämiseen. Positiivista ja ehkä yllättävimpää on ollut se, miten sain alusta alkaen suhteellisen paljon vastuuta junioriksi. Omaan itsenäiseen työskentelyyn ja sen tarkkuuteen on luotettu alusta asti. Yliopiston opeista on ollut myös hyötyä. Teknisistä taidoista etenkin harjoitusprojekteissa kerrytetty Git-, Java- ja SQL-osaaminen ovat olleet erittäin hyödyllisiä.

Projektin työtehtäviin ja –tapoihin sisään pääseminen vei joitain viikkoja. Työ on sisältänyt paljolti teknistä näpräämistä ja kokeilemista, johon on ollut mukava uppoutua. Alkuihmettelyiden jälkeen seuraavat työkuukaudet ovatkin kuluneet aika vikkelään. Aikaa on toki kulunut aina silloin tällöin myös hieman tehottomammin päätä seinään hakatessa – tämä kuitenkin kuulunee asiaan.

Tulevaisuudessa haluaisin olla Digialla osallisena myös muun tyyppisissä projekteissa, erilaisten tekniikoiden ja haasteiden parissa. Tässä vaiheessa koen nähneeni vasta aika pienen pilkahduksen siitä, mitä kaikkea integraatioprojektit voivat pitää sisällään.

tomi-rantanen.png Tomi Rantanen

Eri tiedonsiirtomuodot ja ohjelmointikielet, joista koulun penkillä kuuli vain mystisiä huhuja, kuuluvat nyt päivittäiseen työhöni. Integraatio ohitetaan käsitteenä useissa oppilaitoksissa, joten myös siihen liittyvät teknologiat ja työkalut tulevat tutuiksi oma-aloitteisuuden tai yksittäisten valinnaisten projektien kautta. Tämä tosin omalta osaltaan edistää vain motivoituneen, oma-aloitteisen työvoiman hakeutumista integraation työmarkkinoille.

Ensimmäisessä projektissani asiakas debytoi samanaikaisesti koko HR-järjestelmän päivityksen usean eri alihankkijan kanssa, joten työskentely on ollut pääosin mukautumista uusiin tilanteisiin ja varautumista tilanteisiin, joita kukaan ei ajatellutkaan tulevan vastaan. Olen päässyt toteuttamaan itseäni ohjelmoinnin saralla, sekä eri integraatiototeutusten ja niiden asettamien haasteiden parissa. Kokonaisuudessaan työ on ollut palkitsevaa ja motivoivaa.

Koen itseni etuoikeutetuksi, sillä osaava työympäristö, tekemisen meininki ja oman itsensä toteuttaminen yhdessä avuliaiden kollegoiden kanssa mielenkiintoisten ja silti haastavien työtehtävien parissa on enemmän kuin työpaikaltaan voisi toivoa.

Haluatko osaksi Digian integraatio-osaajien iskujoukkoa?

New Call-to-action


integraatio


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi