Digiarjessa-blogi

Kollegoilta kerättyjä oppeja verkkokauppahankkeista: 5 nyrkkisääntöä

Julkaisimme tammikuussa kollegoideni kanssa oppaan, jossa on tarkasteltu, mitä tulisi ottaa huomioon, kun verkkokauppaa ollaan hankkimassa tai uusimassa. Oppaamme keskeiset opit voi tiivistää viiteen nyrkkisääntöön.

viisi-sääntöä-verkkokauppa.jpg

Lähtökohta oppaan tekoon oli havainto, että verkkokauppahankkeen laajuus saattaa usein tulla yrityksille yllätyksenä. Miksi? Verkkokauppa saa voimansa yrityksen muista toiminnoista, prosesseista ja taustajärjestelmistä – puhuttiinpa sitten toimituksista, palautuksista, maksuista, asiakkuudenhallinnasta, tuotetietojen hallinnasta tai muusta verkkokaupan sisällöistä. Useimmiten verkkokauppahankkeessa on ennemmin tai myöhemmin tarkasteltava myös näitä muita prosesseja ja järjestelmiä, joiden on toimittava saumattomasti yhteen, jotta verkkokaupan asiakaskokemus voi olla erinomainen.

Verkkokauppahankkeessa on siis kyse paljon yksittäistä it-projektia laajemmasta kokonaisuudesta – koko liiketoiminnan digitalisoimisesta. Usein verkkokauppahankkeen yhteydessä luodaan perusta yrityksen digitaaliselle liiketoiminnalle pitkälle tulevaisuuteen. Siksi perusteellinen työ kannattaa.

Oppaamme keskeiset opit voi tiivistää näihin viiteen havaintoon:

1. Tunnetta peliin

Verkkokauppahankkeen pitäisi aina lähteä liikkeelle asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden tunnistamisesta ja niitä vastaavien palveluprosessien suunnittelusta. Ammattiostaja on ihminen, joka tekee päätökset tunteidensa ja arvojensa pohjalta. Varmista siis, että hankkeen ohjaksissa ovat palvelumuotoilijat!

Loppujen lopuksi monta oppaan asiaa verkkokaupan suunnittelusta asiakaslähtöisesti voi kiteyttää muistisääntöön: Mitä tunteita haluat, että verkkokauppasi asiakkaassasi herättää? Mitä tunteita asiakas sinulta ostaa?

2. Varaa tarpeeksi aikaa

Jotta verkkokauppa toimii toivotusti, vaaditaan saumatonta yhteispeliä useiden eri taustaprosessien, organisaation eri toimintojen ja tietojärjestelmien kesken. Mikäli määrittelyvaiheessa havaitaan, että toimintaprosessit tai taustajärjestelmät ja niitä yhdistävät integraatiot vaativat työtä ennen varsinaista verkkokauppatoteutusta, myös nämä työvaiheet on huomioitava aikataulussa. Käytännössä taustatyötä vaaditaan lähes aina, ja aikataulun suunnittelussa nämä eri työvaiheet on otettava realistisesti huomioon.

3. Varaa tarpeeksi tekeviä käsiä ja jaa vastuut

Kuka seuraa verkkokaupalle sovittuja mittareita ja vastaa verkkokaupan kehityksestä? Jaakko muistutti, ettei kioskia kannata laittaa moottoritien varteen luukut kiinni. Verkkokauppa vaatii jatkuvaa hoitoa, ja selkeä roolitus on paras keino varmistaa, että niin myös tapahtuu!

4. Tuotetiedot ajoissa kuntoon

Verkkokaupassa voi olla kymmenittäin tai jopa sadoittain tuotteita, ja ne pitää pystyä esittämään selkeästi, houkuttelevasti ja virheettömästi. Kuinka tuotetiedon valtava massa hallitaan ja pidetään ajan tasalla verkkokaupassa ja muissa kanavissa? Digian Janne ja Jouni keskustelivat aiheesta webinaarissa, jonka tallenteen voit kuunnella ilmaiseksi >>

5. Ajattele isosti. Ajattele kokonaisuutta. Ja tulevaisuutta.

Verkkokauppa on osa fyysisten ja digitaalisten myynti-, markkinointi- ja palvelukanavien kokonaisuutta, jonka kautta asiakas kohtaa yrityksesi. Onko kanavilla selkeät roolit, ja tukevatko ne toisiaan? Toimivatko ne yhtenäisesti? Miten kanavia kehitetään, ja miltä tulevaisuuden kehitystiekartta näyttää? Varmista, että tämän hetken valinnat tänään eivät sulje pois huomisen uusia harppauksia, vaan kokonaisarkkitehtuuri ja teknologiavalinnat mahdollistavat joustavan kehityksen.

Unelmien verkkokauppaa ammattiostajille


verkkoliiketoiminta


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi