Toiminnanohjausta avainlipun alla – mitä merkitystä on ERP-järjestelmän suomalaisuudella?

toiminnanohjaus Digia Enterprise

rekrytointikuvia-2021-web-188

Digia Enterprise on kotimainen toiminnanohjausjärjestelmä ja merkiksi suomalaisuudesta järjestelmälle on myönnetty avainlipputunnus. Monessa suomalaisessa yrityksessä kotimaisuus ja suomalaisen työn tukeminen ovat tärkeitä arvoja. Suomen juhlavuoden inspiroimana tekninen kirjoittaja Niina Pietiläinen pohti, mitä hyötyä ERPin suomalaisuudesta on käytännössä?

enterprise-suomalaisuus.jpg

Liittyessäni Digia Enterprise -ammattilaisten vahvuuteen suurin ero aiempaan kokemukseeni IT-maailmasta oli kotimaisuus. Keskittyminen pääasiassa suomalaisomisteisten, vaikkakin usein kansainvälisten, yritysten palvelemiseen Suomessa kehitettävän tuotteen avulla on poikkeus usein hyvin kansainvälisillä IT-markkinoilla. Lähes 7 vuodessa olen ymmärtänyt, mitä etuja ERP-järjestelmän suomalaisuus tarjoaa. Kyselin huomioita myös asiakaskuntaamme laajasti tuntevalta myyjältämme Antti Heinoselta.

Puhumme suomea

Digia Enterprise -järjestelmän oletuskieli on suomi. Suomenkielisille käyttäjille järjestelmän omaksuminen on siten huomattavasti nopeampaa ja tehokkaampaa kuin vieraskielisen järjestelmän opettelu, eikä väärinymmärryksiä synny kielisyyden vuoksi. Satavuotias Suomi on kuitenkin kansainvälinen ja tätä tukee myös Digia Enterprise: järjestelmän käyttöliittymä ja kenttäohjeet on täysin kieliversioitu englanniksi. Antti kertookin, että oletuksena monessa kansainvälisessä asiakasympäristössä käytetään englanninkielistä käyttöliittymää, jotta kommunikointi eri maiden ja erikielisten käyttäjien kesken on riittävän yksinkertaista.

Usein vain tietyn käyttäjäryhmän käyttöliittymä käännetään käyttäjän kielelle. Esimerkiksi eräällä asiakkaallamme varaston työntekijöistä löytyy 20 eri kansallisuutta, jolloin järkevintä on opettaa englanninkielinen käyttöliittymä kaikille. Kieliversiointiominaisuutta asiakkaat voivat hyödyntää myös esimerkiksi oman terminologiansa käytössä järjestelmän käyttöliittymässä.

Ylläpidän päivittäisessä työssäni järjestelmän suomenkielisiä käyttöohjeita, jotka kulkevat järjestelmän kehityksen mukana. Ohjeet tarjoavat käyttäjälle tietoa juuri siitä ohjelmasta tai toiminnosta, jossa käyttäjä kulloinkin järjestelmässä on. Ohjeiden avulla käyttäjä voi yhtä lailla palauttaa mieleen koulutuksissa opeteltuja, mutta harvemmin käyttämiään toimintoja kuin tutustua järjestelmän toimintoihin, joita yrityksessä ei kenties vielä ole otettu käyttöön. Järjestelmän kenttäkohtaisia ohjeita käyttäjä voi myös itse muokata ja täydentää, tai yritys voi ohjeistaa niissä käyttäjiä yrityksen tavassa käyttää järjestelmää.

Jos ohjeet eivät riitä käyttäjän tiedontarpeeseen, ylläpitoasiakkaitamme palvelee tukipalvelu, johon voi ottaa yhteyttä sähköisesti tai puhelimitse, suomeksi tai englanniksi. Ei siis tarvitse puhua rallienglantia! Tuki auttaa asiakkaita eteenpäin sekä neuvonnalla että järjestelmään tai ympäristöön tehtävillä muutoksilla. Antti muistutti minua lisäksi palvelustamme kokonaisvastuullisen yhden luukun periaatteella: Jos asiakas on ulkoistanut Digialle myös teknisen käyttöpalvelunsa ja hankkinut ratkaisun pilvipalveluna, asiakkaalla on vain yksi puhelinnumero ja yksi osapuoli palveluntarjoajana.

Tunnemme Suomen toimintaympäristön

Suomalaisena yrityksenä tunnemme maailmanlaajuisia toimijoita paremmin sekä Suomen lainsäädännön että asiakasyritystemme toimintaympäristön. Lainsäädännön koukerot ja lakimuutokset huomioidaan koko ajan järjestelmän kehityksessä, esimerkiksi palkanlaskentaan vaikuttavien eläke- ja veromuutosten osalta. Ylläpitoasiakkaat saavat viranomaisvaatimusten muuttumisen edellyttämät ohjelmamuutokset vuosittaisessa vuodenvaihdepaketissa.

Digia Enterprise -järjestelmää on kehitetty Suomessa jo yli 20 vuoden ajan, erityisesti suomalaisten asiakasyritysten tarpeisiin. Tunnemme suomalaisten perheyritysten ansaintalogiikan ja toimintamallin sekä yritysten tyypilliset haasteet ja voimme auttaa niihin vastaamisessa. Löysimme Antin kanssa hetkessä käytännön esimerkeiksi työehtosopimusten huomioinnin palkanlaskennassa, Finvoice-verkkolaskustandardin mukaisen sähköisen laskutuksen, EDI-sanomien käyttämisen sanomaliikenteessä keskusliikkeiden kanssa toimittaessa sekä Postin käyttämien kuljetusasiakirjojen tulostus- ja tilauskanavien tuen kotimaan logistiikassa. Erityisesti toimialaratkaisumme valmistavalle teollisuudelle, tukku- ja erikoistavarakaupalle ja elintarvikealalle on kehitetty yhteistyössä suomalaisyritysten kanssa.

Olemme lähellä

Toimimme Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa, Raumalla, Turussa ja Vaasassa, joten olemme lähellä asiakkaitamme. Tapaamme asiakkaiden kanssa kasvotusten: tutustumme asiakkaisiimme ja heidän toimintaansa paikan päällä, jotta ymmärtäisimme toiminnan, toiveet ja tarpeet ilman rikkinäistä puhelinta. Asiakkaat voivat asioida tutuksi tulleiden digialaisten kanssa, jotka jo tuntevat asiakkaan liiketoiminnan ja ratkaisun. Asiakkaat ja digialaiset kommunikoivat tiiviisti ja useiden asiakkaiden kanssa on sovittu säännölliset, vuosikelloon kiinnitetyt tapaamiset.

Syksyn kohokohtiimme jo yli 10 vuoden ajan on kuulunut Digia Enterprise -asiakaspäivä, jonne voi tulla tapaamaan meitä, tutustumaan järjestelmän uutuuksiin ja yhteistyökumppaneihimme sekä kuuntelemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja muilta asiakkailta, yhteistyökumppaneilta ja Digialta.

Koska Digia Enterprise -järjestelmää kehitetään Suomessa, myös tuotekehitys on lähellä asiakkaitamme. Asiakkaat osallistuvatkin tuotekehitykseen ja tuotekehitystiimissä työskentelevänä näen ilokseni, kun yhteistyössä kehitettyjä, yleisemmin asiakaskunnalle hyödyllisiä ominaisuuksia tuodaan osaksi tuotteen vakiotoiminnallisuutta. Asiakkaiden tarpeet ohjautuvat tuotekehitykseen monia eri kanavia pitkin. Tuotekehitysfoorumiin osallistuvat teknisen tuotekehityshenkilöstön lisäksi niin myynti, järjestelmäasiantuntijat, asiakastuki, kouluttajat kuin konsultitkin.

Olemme suomalaisia

Tuemme asiakkaidemme kanssa vastavuoroisesti suomalaista työtä. Samalla kun Digia Enterprise -järjestelmä palvelee suomalaisyritysten työntekijöitä päivittäisessä työssään, asiakkaamme työllistävät Digia Enterprise -järjestelmän parissa työskentelevät suomalaiset asiantuntijat. Digian riveissä on tänä päivänä lähes tuhat suomalaista ammattilaista. Tähän porukkaan on hieno kuulua!

 

Suomalaiselle RTV-Yhtymälle on tärkeää, että myös kumppanit ovat suomalaisia, talousjohtaja Yvonne Malin-Hult kertoo videolla. Katso, mitkä muut asiat Yvonne nostaa IT-kumppanuuden kulmakiviksi:


 New Call-to-action


toiminnanohjaus   Digia Enterprise

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi