Miten teillä voidaan? Mitä voimme oppia Susijengiltä

Miten luodaan kaikille miellyttävä työilmapiiri? Digian Mika Korhonen hakee inspiraatiota koripallosta, ja kertoo, millä elementeillä työyhteisöstä tulee Yhteisö.

työilmapiiri-digialla.jpg

Kesän kääntyessä hiljalleen syksyksi on arki alkanut myös toimistolla. Kun seuraavaan pitkään lomaan on kesän jälkeen pisin mahdollinen aika ja edessä on pitkä talvi, tulee monelle mieleen, että ei kai elämä saa olla pelkästään lomasta lomaan elämistä. Ja miten tehdä tästä ihan tavallisesta arjesta itsestään merkityksellistä.

Työn sisältö itsessään on tärkeää. Mutta kun työkavereiden kanssa viettää vähintään yhtä paljon aikaa kuin kotiväen, niin sillä alkaa olla merkitystä, minkälainen ilmapiiri työkavereiden kesken vallitsee. Mukavassa porukassa viihtyy, joten se on tärkeää ihan jo jaksamisenkin kannalta. Mutta hyvällä ilmapiirillä eli sillä, miten ihmiset kohtelevat työpaikalla toisiaan, on myös suora yhteys yrityksen menestykseen.

Suomen koripallomaajoukkueen ”Susijengin” otteluitakin televisiossa kommentoinut urheiluvalmentaja Pieti Poikola kertoi äskettäin HS:n haastattelussa seuraavaa:

Tämä on siitä kivaa touhua, että se, miten pelaajat käyttäytyvät, vaikuttaa suoraan peliin. Sillä, tervehtivätkö he tullessaan pukuhuoneeseen, on suora korrelaatio tulokseen. Mitä paremmin ihmiset joukkueessa kohtelevat toisiaan, sitä paremmin he toimivat yhdessä kentällä.

 

 

 

Voiton kannalta tärkeintä on se, onko pelaajalla taitoa heittää pallo koriin. Loppujen lopuksi se ratkaisee, se on urheilun luonne. Jos emme hyväksy tätä, emme kunnioita urheilun luonnetta. Mutta se, kuinka heittäjä kohtelee muita kopissa, vaikuttaa aina siihen, pääseekö heittäjä siihen tilanteeseen.

Tietysti meidän pitää huolehtia siitä, että olemme erinomaisia teknisesti ja osaamisemme asiakkaan ymmärtämisessä on huippuluokkaa. Ja lopultahan kyse on asiakkaan tarpeiden täyttämisestä ja odotusten ylittämisestä. Mutta yksikään meistä ei yksin pysty siihen. Menestymme ainoastaan saumattomalla yhteistyöllä ja asioita yhdessä tekemällä. Ainoastaan kun koko paketti on kasassa, voi yksilö loistaa.

Ihmisten käyttäytyminen vaikuttaa suoraan onnistumiseen

Esimiehenä voin tietysti tehdä oman osuuteni tuollaisen yhteistyötä korostavan ilmapiirin luomiseksi. Voin myös vaikuttaa rekrytoinneilla siihen, palkataanko tänne itsekkäitä oman menestyksen tavoittelijoita, vai sellaisia jotka tuovat ihmisiä yhteen. Kohteliaisuus, positiivisuus, hyvä itsetunto, halu mennä eteenpäin, nöyryys ja tietynlainen elämänkokemuksesta kumpuava viisaus ovat hyvän työyhteisön rakennusaineita.

Ilman jokaisen ihmisen työpanosta esimies on kuitenkin voimaton. Saan kiitollisena olla osa työyhteisöä, jonka jäsenet ihan oikeasti panostavat siihen, että kaikilla on mukava olla. Jokainen huomioidaan, jokaisesta pidetään huolta. Hankaliakin asioita ja elämäntilanteita osataan kohdata, ja olla avuksi. Pohditaan yhdessä asioita kollektiivisen hyödyn näkökulmasta. Ja joo, kyllä meillä myös joku välillä leipoo ja tuo herkkuja töihin - yleensä ilman mitään erityistä syytä. Jotkut käyvät aamulenkillä tai urheilemassa vapaa-ajalla. Kun kaikki aidosti välittävät toisistaan, on tekemisen kehittämiselle huomattavasti paremmat lähtökohdat. Silti, arkisten asioiden kanssa sitä kuitenkin edelleen painitaan, ja vaaditaan päättäväisyyttä nostaa jatkuvasti tasoa ja oppia kirvelevistä epäonnistumisista.

Näihin asioihin panostamista ei tehdä suotta. Uskomme, että viisaasti johdettu organisaatio tuottaa pitkällä tähtäimellä parhaan lopputuloksen. Suorana vaikutuksena tulee hyvinvointia, ja pienen mutkan kautta taloudellistakin tulosta.

Jos tuon Poikolan sanomisen kääntäisi digialaiselle kielelle, niin se menisi varmaan jotakuinkin seuraavasti:

Tämä on siitä kivaa touhua, että se, miten ihmiset käyttäytyvät, vaikuttaa suoraan meidän tekemiseen. Sillä, tervehtivätkö he tullessaan toimistoon, on suora korrelaatio tulokseen. Mitä paremmin ihmiset työyhteisössä kohtelevat toisiaan, sitä paremmin he toimivat yhdessä tiiminä.

 

 

 

Onnistumisen kannalta tärkeintä on se, onko kehittäjillä taitoa täyttää asiakkaan tarpeet. Loppujen lopuksi se ratkaisee, se on liiketoiminnan luonne. Jos emme hyväksy tätä, emme kunnioita liiketoiminnan luonnetta. Mutta se, kuinka ihminen kohtelee muita toimistossa, vaikuttaa aina siihen, saammeko me tilaisuuksia näyttää osaamistamme.

 

New Call-to-action

rekrytointi
Mika Korhonen | Senior Manager

Mika Korhonen | Senior Manager

Mika on mukana rakentamassa työpaikoista yhteisöjä. Siinä työssä olennaista on jatkuva kehittyminen, työn merkityksellisyys, sekä henkisen kasvun mahdollistaminen. Uusi arvoille rakentuva maailmaa syntyy Mikan mielestä sitä mukaa, kun ihmiset alkavat toimia tietoisesti toisin ja siinä samalla koko kulttuuri muuttuu. Mika toimii esimiehenä Digian Financial Solutions yksikössä Jyväskylässä ja osallistuu työnsä ulkopuolellakin aktiivisesti keskusteluihin arvoista ja niiden näkymisestä jokaisen omassa arjessa. Vastapainona Mikan sielu ja ruumis lepäävät parhaiten maalla moottorisahan kahvassa tai traktorin nupissa.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube