Digiarjessa-blogi

Obaman it-joukko mullistaa julkiset palvelut - mitä voimme oppia Suomessa

placeholder_200x200

Integraatio, käytettävyys ja palvelumuotoilu ovat keskiössä, kun presidentti Barack Obaman IT-iskujoukko muokkaa Yhdysvaltojen julkisen sektorin digitaalisia palveluita.

julkiset_palvelut.jpg

Presidentti Barack Obaman kahdeksan vuotta Valkoisessa talossa ovat pian ohi. Obaman kausi tullaan varmasti muistamaan monesta asiasta, mutta meidän suomalaisten kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti yhteen ainakin vielä vähemmälle huomiolle jääneeseen hankkeeseen: Obaman pyrkimykseen digitalisoida julkisia palveluja.

Obaman nimellä 18F tunnettu hanke on kerännyt huomiota erityisesti kokoonpanollaan, sillä presidentti on onnistunut houkuttelemaan mukaan hankkeeseen ison joukon lahjakkuuksia Piilaakson kuumimmista teknologiayrityksistä, kuten Googlelta ja Twitteriltä.

Tekijöiden tausta näkyy myös työtavoissa: Obaman 18F-joukot tekevät tuotekehitystä kuin startupit, jotka alusta saakka haluavat varmistaa, että kehitteillä oleva palvelu vastaa kohderyhmän tarpeisiin. (Sotilaalliselta kuulostava 18F-nimi tulee muuten sijainnista. Toimisto sijaitsee Washingtonissa 18. ja F-katujen risteyksessä.)

Työntekijöiden taustoja tärkeämpää ovat oivallukset, joiden mukaan Obaman joukot työskentelevät.

18F julkaisi maaliskuussa tutkimuksen, johon se oli selvittänyt, mikä estää kansalaisia käyttämästä julkisia palveluita. Tavoitteena ryhmällä on löytää vastaukset, joiden avulla isompi osa kansalaisista siirtyisi digitaalisten palvelujen pariin ja fyysiset palvelut jäisivät niiden käyttöön, jotka niitä ehdottomasti tarvitsevat.

Ryhmän löytämät vastaukset pätevät mielestäni hyvin myös Suomessa. Keskiössä ovat kysymykset julkisen sektorin palvelujen käytettävyydestä. Osaavatko kansalaiset käyttää palveluja? Tarjotaanko palveluja, jotka kansalainen kokee hyödylliseksi? Onko palveluprosessi ja palvelun käytettävyys riittävän hyvä, jotta sitä käytetään?

18F-hankkeesta voi minusta nostaa esille ainakin kolme periaatetta, jotka toimivat myös Suomessa.

1. Julkinen sektori on niin hyvää kun sen tuottamat palvelut

Valkoisen talon sivuilla digijoukkojen olemassaolon syyksi sanotaan, että hallinnon toteuttama politiikka on juuri niin hyvää kuin teknologiset palvelut, joilla se toteutetaan. Jos palvelu ei toimi, kansalaiset eivät luota siihen, tai jos palvelut ovat liian monimutkaisia, niitä ei käytetä. Palvelumuotoilu on siksi tärkeää.

2. Integraatio on avainasia

Obaman iskujoukko sai alkunsa, kun Obaman pitkään ajaman Obamacaren toteutukseen tehdyt verkkosivut eivät toimineet. Hankkeen tavoitteena on tuoda terveydenhuolto laajemmin amerikkalaisten saataville kohtuuhintaan. Sivusto ei kuitenkaan toiminut, sillä mukana olevien osapuolten järjestelmien väliset integraatiot eivät toimineet.

Tarinan tärkeä opetus: palveluiden toteuttamiseen tarvittavien järjestelmien on keskusteltava keskenään, jotta kansalaiselle voidaan tarjota yhtenäinen toimiva ja vaivaton käyttäjäkokemus. Tämän vuoksi integraatioiden toimivuuteen tulee panostaa.

3. Julkisten palveluiden odotetaan toimivan yhtä hyvin kuin yksityisen sektorin palveluiden

Digitaaliset palvelut purkavat raja-aitoja. Kuluttajat ja kansalaiset ovat tottuneet toimiviin yksityisen sektorin palveluihin, eivätkä siksi käytä julkisia palveluita, mikäli ne eivät toimi hyvin.  Halutaan yksinkertaisuutta, käytettävyyttä ja selkeyttä, Valkoisen talon sivuilla korostetaan.

Ihmiset eivät alenna vaatimuksiaan, kun siirtyvät kuluttajista kansalaisiksi julkisten palvelujen pariin. He odottavat, että julkiset palvelut toimivat ilman häiriöitä, niiden toiminta on intuitiivista eivätkä palvelut saa olla hankalia.käyttää. Jos haluamme, että julkisia digitaalisia palveluja käytetään, niiden on oltava yhtä selkeitä kuin päivittäin käyttämämme palvelut Googlesta Facebookiin. Rakennettaessa uusia palveluita, palvelumuotoilun merkitys on keskeinen asia.

Suomessa samat haasteet

Kun vertaa Suomen valtion Digitalisaatio-hanketta Obaman hallinnon 18F-hankkeeseen voi todeta, että haasteet julkisessa hallinnossa ovat globaaleja.

Varmistaaksemme palveluiden riittävyyden ja saatavuuden Suomessa meidän on tuotettava palvelut paljon nykyistä tehokkaammin. Tämä edellyttää palveluprosessien automatisointia, kansalaisten itsepalvelumahdollisuuksien lisäämistä sekä käytettävämpiä palveluita ja järjestelmien yhteen toimivuutta.

Haluamme nostaa hyviä käytäntöjä ja onnistumisia esille myös Digian pian ilmestyvässä Digitaalinen hyvinvointivaltio -oppaassa. Voit ennakkotilata sen alla olevasta painikkeesta.

Lataa-opas-julkisen-sektorin-digitalisaatioon


integraatio   julkinen sektori


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi