Digiarjessa-blogi

Päänvaivaa tuotetiedoista verkkokaupassa? Kypsyystesti kertoo, onko PIM-järjestelmä tarpeen

Jouni Wahalahti17. huhtikuuta 2018
tuotetiedonhallinta-kypsyystesti

Tuotetietojen hallinta on monissa verkkokauppaa pyörittävissä yrityksissä jatkuva päänvaiva. Erillinen järjestelmä auttaa ratkaisemaan monia tyypillisiä ongelmia – tai ainakin helpottaa niitä. Mistä tiedät, onko organisaatiosi valmis tuotetiedonhallintajärjestelmän käyttöönottoon? Pikatesti kertoo!

Tuotetietojen hallintaan verkkokaupassa on monia eri tapoja, joista yleisimpiä ovat erilaiset Excel-taulukot, toiminnanohjausjärjestelmä sekä erillisen tuotetiedonhallintajärjestelmän (PIM) hyödyntäminen. Mistä tietää, milloin kevyemmät tavat riittävät, ja milloin PIM-järjestelmää kannattaa vakavasti harkita?

1. Tuotevalikoima on laaja, ja se muuttuu ja päivittyy usein

Verkkokaupassa tuotteita eri variantteineen voi olla kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia. Tuotteiden välillä on usein riippuvaisuuksia, tai tuotteista on useita eri versioita eli variantteja: Poran ostaja voi haluta ostaa poranteriä, ja t-paidasta on yleensä saatavilla useita eri värejä ja kokoja. Ns. tuotehierarkia kertoo, mitä tuotteita verkkokaupassa näytetään yhdessä ja missä järjestyksessä. Kattavaa ja käyttäjäystävällistä tuotehierarkiaa on vaikea rakentaa ilman siihen tarkoitettua järjestelmää.

2. Tuotetietoa on tarpeen rikastaa

Toiminnanohjausjärjestelmästä saadaan tuotteen perustiedot, kuten kappalemäärä, värikoodi, varastosaldo ja sijainti varastossa. Verkkokaupassa on yleensä kuitenkin tarpeen näyttää markkinoinnillista tuotetietoa, jota voivat olla esimerkiksi tuotteen kuva, kuvaileva ja mielikuvia herättelevä esittelyteksti tuotteen ominaisuuksista tai käyttöesimerkeistä, nostot tuotteeseen liittyvistä uusista tai ainutlaatuisista ominaisuuksista ja niin edelleen. PIM-järjestelmä mahdollistaa tuotetiedon rikastamisen ja jopa rikastusprosessin automatisoinnin.

3. Useat eri henkilöt hallinnoivat tuotetietoja

Tuotetietoa on toiminnanohjausjärjestelmässä, kuvapankissa, kassajärjestelmässä, verkkokaupassa, lukemattomissa excel-taulukoissa, eri verkkolevyillä ja lisäksi vielä käyttäjien omilla koneilla… Aina, kun tuotetietoja tarvitaan vaikkapa mainoksiin, järjestetään suuretsinnät ajantasaisimman tiedon löytämiseksi, tai ihmetellään, onko sellaista ollenkaan. Seurauksena jo valmiiksi ylityöllistetty mainonnan suunnittelija tai copywriter kirjoittaa tekstit uusiksi. Vaihtoehtoisesti tuotetietoja voi ylläpitää keskitetysti kaikkien yhteisessä PIM-järjestelmässä.

4. Tuotetietoa on tarpeen esittää useilla eri kielillä

Viimeistään nyt, kun Amazon laajentaa toimintaansa Pohjoismaissa, myös suomalaisten verkkokauppojen ainoa vaihtoehto kisassa pärjäämiseksi on laajentaa toimintaa kansainväliseksi. Tyypillinen käytännön ongelma, johon silloin törmätään, on tuotetietojen kääntäminen ja eri kieliversioiden hallinta. PIM-auttaa siihenkin, bloggasin aiemmin aiheesta otsikossa Tuotetiedonhallinnasta apua verkkokaupan kansainvälistymiseen.

5. Tuotetietoa on tarpeen esittää useissa eri kanavissa

Kuulostaako tutulta: Asiakkaalle kerrotaan kassalla eri hinta kuin minkä hän on kotona printtikatalogista lukenut. Kun hän ihmettelee asiaa myyjälle, myyjä alkaa kaivaa hintatietoja järjestelmien ja mappien uumenista. Samaan aikaan asiakas onkin itse tarkistanut nopeammin kännykällään, mitä hinnasta sanotaan verkkokaupassa. Enää tarvitsisi tietää, mikä tieto on oikein.

Tiedon yhtenäisyys on yksi keskeinen haaste liiketoiminnan kehittämisessä monikanavaiseksi. Tieto on kaikissa kanavissa ajan tasalla, kun se kerätään ja ylläpidetään yhdessä järjestelmässä, josta sitä julkaistaan kaikkiin tarpeellisiin kanaviin.

New call-to-action


verkkoliiketoiminta   tuotetiedonhallinta


Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi