React Amsterdam 2017 -tapahtuman parhaat palat

ohjelmistokehitys React

rekrytointikuvia-2021-web-188

Digian iskujoukko kävi React Amsterdam 2017 -tapahtumassa päivittämässä tietojaan Reactin mahdollisuuksista. Digian ohjelmistokehittäjä Taneli Hartikainen kokosi blogiin tapahtuman parhaimmat ja mielenkiintoisimmat esitykset.

react-blogi.jpg

React on Facebookin kehittämä, erityisesti käyttöliittymien luontiin luotu avoimen lähdekoodin Javascript-kirjasto. Facebook otti Reactin käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 2011. Tällä hetkellä React kilpailee ohjelmistokehittäjien keskuudessa Googlen kehittämän AngularJS:n kanssa maailman suosituimman Javascript-kirjaston suosiosta.

Jo kahtena peräkkäisenä vuotena järjestetty React Amsterdam -konferenssi tuo yhteen React-ekosysteemin ympärillä pyörivät ohjelmistokehittäjät kokoontumaan nimensä mukaisesti Alankomaiden pääkaupunkiin.

Tänä vuonna 1200 kävijää kerännyt tapahtuma sai myös Digialta mukaan delegaation, joka suuntasi 21.4. Kromhauthalissa järjestettyyn tapahtumaan. Tapahtumapaikkana toimi 100-vuotias laivakoneiden rakennushalli, joka on nykyisin eräs Amsterdamin luovan toiminnan keskuksista.

Yhteen päivään oli saatu tiivistettyä kaksi erillistä puheiden sarjaa: React ja React Native. Siinä missä React-track käsitteli Reactia yleisesti alustanaan Web, keskittyi Native-track puimaan mobiilikehityksen haasteita ja innovaatioita.

Digian tiimi päätti yhteistuumin valita yleisemmän Web-trackin, josta tiimiltä oli valmiiksi paljon kokemusta ja näin ollen puheista saisi enemmän irti. Tähän blogiin on koottu päivän parhaat puheenvuorot.

Max Stoiber, CTO, Spectrum: Styling React Applications

Puhe keskittyi CSS-in-JS ratkaisuihin ja tarjosi tähän elegantin tavan Styled Components -kirjaston avulla. Tyylin leipominen JavaScript-koodin sisään tuntuu React-maailmassa aika luontevalta ja helpottaa tyylien dynaamista käyttöä. Aihe on kuitenkin hieman kiistelty, eivätkä läheskään kaikki ole sitä mieltä, että CSS:n tuominen JavaScript-puolelle on hyvä asia. Ohessa lisää materiaalia aiheesta kiinnostuneille:

Jessica Chan, Software Engineer, Pinterest: How Pinterest Switched Their Template Rendering Engine to React

Puheessa käytiin läpi Pinterestin template-pohjainen renderöinti yllättävän yksityiskohtaisella tasolla, ja ongelmat, joita he kohtasivat siirtyessään Python+Nunjucks -ratkaisustaan Node+React -yhdistelmän käyttöön. Muutoksilla palvelun suorituskyky kasvoi useita kymmeniä prosentteja. Tämä puhe oli varmaankin yksi mielenkiintoisimmista esityksistä konferenssissa.

Ken Wheeler, Director, Formidable: Fun With Fiber Custom Renderers

Tämä oli yksi päivän omalaatuisimmista esityksistä. Puheessa tuli selväksi, miten Fiber-arkkitehtuuri tulee mahdollistamaan Reactin ekosysteemin kasvamisen ja laajenemisen web- ja mobiilikäyttöliittymien ulkopuolelle. Esityksen kalvot löytyvät täältä.

Lisää materiaalia kiinnostuneille:

Nik Graf: Introduction to ReactVR

Maininnan viimeisistä esityksistä ansaitsee vielä Nik Graf, joka esitteli ReactVR/WebVR -kehitystä. Esityksessä luotiin 3D-maailmoita helposti komponentteja yhdistelemällä, kuten olisi koodattu tavallista verkkosivua. Vaikka Samsung Gearin tai HTC Viven kaltaiset keinotodellisuuslasit ovat vielä tällä hetkellä vahvasti viihdekäytössä, on niillä tulevaisuudessa paljon potentiaalisia mahdollisuuksia vaikkapa rakennusteollisuudessa tai sisustussuunnitelussa.

Vincent Riemer & Bruce Lane: Sequencing Audio Using React and the Web Audio API

Päivän päätti yllätysesitys, jossa Reactin, WebGL Shaderien ja WebAudioAPI:n avulla loihdittiin ruudulle musiikkiin reagoiva Video Jockey -presentaatio. Tämä oli loistava osoitus web-koodauksen tulevista mahdollisuuksista aivan uusissa asiayhteyksissä. Esityksessä otettiin tavallaan (jälleen) askeleita kohti ”Code as an Artform” ajattelua ja toi seurueellemme mieleen Assembly-tyyliset tapahtumat demoesityksineen.                                                       

Yleisesti tapahtumasta jäi vielä mieleen useampaan kertaan mainittu testaamisen uusi pyramidi, jossa pohjan muodostavat linttaus ja tyypitys. Oli myös positiivinen yllätys, miten hyvin testaaminen oli huomioitu esityksissä.

Lisää materiaalia kiinnostuneille:

Konfrenssissa oli myös selkeästi pinnalla React Fiber, joka on Facebookin lähes vuoden päivät pinnan alla kehittämä React-kirjaston uudelleenkirjoitus. React Fiber mahdollistaa Reactin komponenttimallin ja tietovirran alustariippumattomasti. Se mahdollistaa minkä tahansa tietovirran ”renderöinnin” kuten vaikkapa musiikin kuten päivän viimeisessä esityksessä tehtiin. Odotettavaa onkin, että Reactin ekosysteemissä alkaa jossain vaiheessa putkahtelemaan samankaltaisia "custom-renderer" -ratkaisuja erityyppisiin tietovirtoihin kaikkien saataville.

 

Tilaa Digian blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi


ohjelmistokehitys   React

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi