Senior Trainee: Kati Mattila innostui koodaamisesta asiakkaalla Digian tarjoaman ratkaisun ansiosta

Työskentely Digialla uratarina

kati-mattila

Senior Trainee -blogisarjassa kurkataan digialaisten arkeen ja tarinoihin. Ohjelmistokehittäjänä Digialla työskentelevä Kati Mattila kiinnostui ohjelmistoista asiakkaalla Digian tarjoaman ratkaisun ansioista ja päätti lähteä kouluttautumaan uudelleen.

"Olen kotkalainen, koodaamisesta pari vuotta sitten innostunut alanvaihtaja. Alun perin olen koulutukseltani logistiikan tradenomi. Työskentelin logistiikka-alalla liikenteenhoitajan/huolitsijan työtehtävissä noin 8 vuotta. Muutama vuosi sitten entiselle työpaikalleni otettiin käyttöön Digia Logisticsin ohjelmat ja ohjelmien toimintoja testatessani heräsi kiinnostus siitä, miten ohjelmat toimivat ja miten ne on rakennettu.

Muutama vuosi sitten entiselle työpaikalleni otettiin käyttöön Digia Logisticsin ohjelmat ja ohjelmien toimintoja testatessani heräsi kiinnostus siitä, miten ohjelmat toimivat ja miten ne on rakennettu.

En ollut koskaan ajatellut IT-alaa työnteon kannalta, vaikka kotisivuja tuli väkerreltyä teini-ikäisenä ja muutenkin pidin tietokoneella leikkimisestä. Yksi syy tietokoneiden kiinnostavuuteen oli varmasti se, että myös isäni harrastaa tietokoneiden kanssa touhuamista, vaikkei sitä työkseen tee. Kun kiinnostus ohjelmien koodia kohtaan heräsi, ammattiliittoni uutiskirjeessä sattui olemaan mainos Hämeen ammattikorkeakoulun muuntokoulutuksesta jo tradenomitutkinnon omaaville. IT-tradenomiksi voisi opiskella työn ohessa ja suurimmaksi osaksi etänä. Kävin pääsykokeissa ja sitten sain kuulla, että pääsin sisälle koulutukseen. Hetken punnitsin asiaa ja varmistin pomoltani, että olisiko ok opiskella työn ohessa ja otin opiskelupaikan vastaan. Ensimmäinen koulupäivä oli elokuussa 2018 ja heti sen jälkeen tiesin, että tämä oli yksi elämäni parhaista päätöksistä.

Koodasimme C#-ohjelmointikielellä niin sanotun Hello World -konsoliapplikaation ja se oli tosi siistiä! Ajoin Hämeenlinnasta kotiin Kotkaan hymy korvissa. En siltikään vielä ajatellut, että vaihtaisin työpaikkaa. Ajatuksena oli, että josko näitä uusia taitoja voisi hyödyntää nykyisessä työssäni. Kävin tuosta elokuusta marraskuuhun täysipäiväisesti töissä ja opiskelin useita tunteja viikossa. Muutama koulukaverini oli jäänyt kokoaikaiselle opintovapaalle ja sai aikuiskoulutustukea. Sitten mietin, että ehkä minun ei tarvitse jaksaa tehdä sekä töitä että opintoja. Päässäni kypsyi päätös jäädä opintovapaalle helmikuusta 2019 alkaen ja tammikuun viimeisenä päivänä juotiinkin ”opintovapaakahvit” silloisten kollegoideni kanssa.

"Koodasimme C#-ohjelmointikielellä niin sanotun Hello World -konsoliapplikaation ja se oli tosi siistiä! Ajoin Hämeenlinnasta kotiin Kotkaan hymy korvissa.

Opintovapaani oli tarkoitus kestää syyskuun loppuun, mutta jossain vaiheessa alkoi tulla selväksi, että vanhaan työhön ei ole enää paluuta ja hain opintovapaan vuoden loppuun, jotta saisin opinnot suoritettua loppuun opinnäytetyötä myöten. Viime syyskuun alussa Digian porukkaa oli käynyt työpaikallani ja heillä oli ollut puhetta opiskelustani ja yksi heistä oli maininnut, että minulle voisi löytyä Digialta töitä. Haastattelu oli jännittävä tilanne, sillä olin ollut viimeiset 8 vuotta samassa työpaikassa. Olin valmistellut historiastani PowerPoint-esityksen ja siitä kovasti tykättiin. Sovittiin heti ensimmäisen haastattelun jälkeen toinen haastattelu, jossa sitten käytiin läpi teknisempiä asioita. Toisessa haastattelussa minua varmasti hyödytti opinnäytetyöni, sillä sen perusteella pystyin näyttämään konkreettisesti osaamistani. Toisen haastattelun jälkeen minulle soitettiin, että minulle löytyisi töitä. Otin tarjouksen vastaan innoissani. Heti tämän jälkeen soitin pomolleni ja kerroin uutiset. Uutinen oli kaikkien kannalta hyvä, sillä minä pääsisin tekemään sitä, mitä haluan ja tuuraajani saisi jatkaa paikallani.

Oppiminen jatkuu samalla innolla 

Joulukuun 2019 alussa sain opinnäytetyön valmiiksi ja loppukuussa valmistuin IT-tradenomiksi. Odotin innolla tammikuuta, mitä uusi työ toisi tullessaan. Tammikuussa se suuri päivä sitten koitti ja aloitin työt it-alalla. Heräsin aikaisin aamuyöllä, kun en malttanut nukkua, halusin vain lähteä töihin. Ajelin aamulla Kotkasta Helsinkiin ja aurinko paistoi. Ensimmäiset päivät menivät tutustuessa, ihmetellessä ja asentaessa ohjelmia. Pian pääsin jo koodaamaankin. Ensimmäisenä koodaustehtävänäni oli muuttaa yhden raportin tulostusta siten, että päivämäärän ja kellonajan sijasta tulostuisi ainoastaan päivämäärä, ei kellonaikaa. Tehtävä onnistui suht nopeasti ja ensimmäinen commit oli tehty! Samanlaisella innostuksella, hieman jo suuremmalla kokemuksella, jatketaan tänäkin päivänä! Parasta on koodaaminen ja koodin tutkiminen. Myös se on hienoa, että tässä työssä voin hyödyntää aiempaa logistiikan alan kokemustani. Innolla odotan, mitä kaikkea vielä opinkaan."

Mitä sanoisit muille alanvaihtoa suunnitteleville ja millaisia vinkkejä antaisit?

"Kannattaa kokeilla! Aina voi lopettaa ja palata vanhaan, jos uusi ei tunnukaan omalta. Suosittelen myös jonkinlaista koulutusta tai kurssia. It-alalla on niin paljon vaihtoehtoja, että olisi hyvä tietää edes jotain useammasta osa-alueesta ja sitten oman kiinnostuksen mukaan syventää osaamista. Esimerkiksi tuo muuntokoulutus, jonka itse kävin, kattoi monta it-alan osa-aluetta. Oli ohjelmointia, tietokantoja, Windowsia, Linuxia, ohjelmistorobotiikkaa, Exceliä, testausta jne. Maailma on täynnä mahdollisuuksia!"

wit


Työskentely Digialla   uratarina

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Sinua voisi myös kiinnostaa