Onko elintarvikearvoketju oikeasti ketju – vai osasia vain?

Ketju on niin vahva kuin sen heikoin lenkki.

Vanha totuus pätee myös elintarvikearvoketjuun, jonka muodostavat minimissään ainakin seuraavat toimijat:

Alkutuottajat → Teollisuus → Logistiikka → Vähittäiskauppa.

Prosessien kehittämiselle ja kehitystä tukeville tietojärjestelmille löytyy paljonkin kiinnostusta – mitä tulee organisaation sisäiseen toimintaan. Yhteydet ulkomaailmaan, siis toimittajiin ja asiakkaisiin, ovatkin sitten toinen juttu. Ne koetaan toisinaan jopa riesana.

Saavutetaanko paras ratkaisu sillä, että optimoidaan kunkin osan toiminta äärimmilleen?

Väitän, että koko arvoketjun toiminnan tehokkuuteen – siis yhteistyöhön – kannattaa panostaa.

Mitä sitten on hyvä yhteistyö arvoketjussa? Ainakin se on tiedon läpinäkyvyyttä eri organisaatioiden välillä. Voin esimerkiksi asiakkaana kertoa toimittajille hankintasuunnitelmistani, jotta toimittajaporras osaa varautua oikein. Palvelutaso paranee. Yksinkertaisia asioita. Hyödyn jakautuminen kaikille on yksi kulmakivi yhteistoiminnan parantamisessa.

Haastan sinut laajentamaan kotitontin ulkopuolelle.

Me konsultit voimme toimia sillanrakentajina elintarvikearvoketjussa. Koska meillä on asiakkaita ketjun joka osa-alueelta, sitä tulee väkisinkin katsoneeksi kokonaisuutena.

Haastan arvoketjun toimijat tarkastelemaan toimintaansa laajemmasta näkökulmasta. Otan haasteen myös itselleni. Meidän on osattava kehittää yhteistyötä rakentavia innovaatioita, jotka hyödyttävät arvoketjun eri toimijoita.

Osallistun Elintarvikepäiville Helsingin Messukeskuksessa 13.-15.5. Tule tapaamaan, puhutaan lisää!

Tässä vielä esimerkkivideo tekemisestämme elintarvikealalla: Case Snellman. Lue lisää täältä.

 

 

 

elintarviketeollisuus
Asko Hörkkö | Ratkaisuarkkitehti

Asko Hörkkö | Ratkaisuarkkitehti

Asko painii päivittäin liiketoimintaprosessien kehittämisen ja IT-järjestelmien hyödyntämisen polttavien kysymysten parissa. Vuosien kokemukseen nojaten Asko kartoittaa ja luo tulevaisuuden ratkaisuja; hänen johtoajatuksensa on, että jokainen päivä on mahdollisuus oppia uutta. Vankin tuntemus Askolla on kaupan ja teollisuuden toimialoista, joiden arvoketjujen läpinäkyvyyden ja yhteistoiminnallisuuden kehittäminen on lähellä hänen sydäntään.

Kirjoittajan kaikki blogitekstit

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi


Viimeisimmät kirjoituksetSeuraa meitä somessa

LinkedIn Twitter Facebook YouTube YouTube