Skip to content

Varhainen omaksuja, valjasta tekoäly myynnin ja markkinoinnin tueksi

Tekoäly polttelee aiheena monia, ja kiinnostusta sen kokeilemiseksi löytyy runsaasti. Vaikka radikaalimmat muutokset ovat vasta tulossa, voi tekoälyn hyödyntämistä kokeilla kevyesti jo nyt esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin saralla.

Tekoälystä puhuvat nyt kaikki. Työssäni pre-sales-konsulttina tapaan jatkuvasti asiakasrajapinnassa työskenteleviä henkilöitä, joita aihe polttelee. Tekoälyn valtava potentiaali ja mahdollisuudet kiinnostavat, mutta samanaikaisesti havaittavissa on epätietoisuutta sen suhteen, mistä olisi hyvä lähteä liikkeelle.

On mielenkiintoista huomata, että tekoälystä puhutaan samalla tavalla kuin internetistä reilu 20 vuotta sitten. Internetin tapaan tekoäly tulee radikaalisti muuttamaan tapaamme tehdä töitä ja viettää vapaa-aikaa. Kukaan ei vain vielä oikein tiedä miten syvä tuleva muutos onkaan. Hyvä uutinen on, että tekoälyn hyödyntämistä on mahdollista kokeilla kevyesti.

Markkinoilla on jo tarjolla tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin työn tukemiseksi.


Tarjolla olevat sovellukset eivät vielä mullista työntekoamme, mutta ovat nopea ja kustannustehokas tapa kokeilla tekoälyn hyödyntämistä käytännön työssä. Esimerkiksi Microsoft on kehittänyt CRM- ja liiketoiminta-alusta Dynamicsiin useampaakin tekoälyominaisuutta, joiden käyttöönotto on helppoa ja todella nopeaa. Seuraavaksi avaan näitä mahdollisuuksia kolmen esimerkin kautta.  

1. Helpotusta myynnin arkeen tekoälyn avulla

Mitä jos antaisit tekoälyn lukea sähköpostisi? Se nimittäin kannattaa. Sovellus kahlaa puolestasi läpi koko sähköpostilaatikkosi, analysoi viestiesi lähetyssykliä, viestien sävyä sekä vastausaikataulua. Kuinka nopeasti sinä vastaat sähköposteihin? Kuinka nopeasti asiakkaasi tai potentiaalinen asiakas vastaa sähköposteihin? Onko vastausajoissa tapahtunut muutosta viime aikoina? Oletko varmasti muistanut palata kaikille asiakkaille lupaamasi aikataulun puitteissa? Olisiko joku asiakas ketä olisi hyvä lähestyä? Sovellus muistuttaa sinua ja tekee ehdotuksia yhteydenotoista.

Myynnille tekoäly toimii assistenttina entistä täsmällisempään ja osuvampaan myyntityöhön. Se tarjoaa uusia työkaluja myös myynnin johtamiseen.


2. Tekoäly mukaan asiakaspalvelun kehittämiseen  

Tekoälysovellus analysoi tekstiä ja puhetta, joten mainio sovelluskohde on asiakaspalvelu. Yksittäisten puheluiden tai viestien seurannan sijaan saat kattavan raportin ja kokonaiskuvan kanssakäymisestä. Millainen on keskusteluiden äänensävy? Mistä saatte eniten palautetta? Kuka puhelussa on eniten äänessä?

Kun analyysin kohteena on suuri massa puheluita ja viestejä, on mahdollista tehdä dataan perustuvia kehitysehdotuksia ja toimenpiteitä sekä seurata niiden vaikutuksia asiakaspalvelun laatuun.

3. Paranna markkinoinnin vaikuttavuutta tekoälyllä

Kaikki markkinoinnillisia sähköpostiviestejä lähettäneet tietävät, kuinka uutiskirjeitä ja sähköposteja optimoidaan avaus- ja klikkausprosenttien maksimoimiseksi esimerkiksi testaamalla erilaisia otsikoita ja lähetysaikoja. Yksi lähetysaika ei kuitenkaan ole kaikille optimaalinen. Yksi lukee sähköpostejaan lauantaiaamuisin, toinen keskiviikkoiltana.  

Tekoälyn avulla markkinointiviestintä tavoittaa kohderyhmän suuremmalla todennäköisyydellä. Viesti lähtee yksilöidysti tietyn aikaikkunan sisällä sellaisena ajankohtana, jolloin vastaanottaja on aikaisemmin teiltä saamiaan sähköposteja avannut ja klikannut. Tulemme jatkuvasti yhä kriittisemmiksi markkinointiviestintää kohtaan, ja siksi on tärkeää, että viesti tavoittaa meidät sillä hetkellä, kun itse niin haluamme.

Tekoäly arkipäiväistyy - nyt on oikea hetki kokeilla  

Uskon, että muutaman vuoden kuluttua tekoälyä hyödyntävät sovellukset ovat jo arkipäivää, eikä niiden käytöstä saa kilpailuetua. Ratkaisuiden kehittyessä ja käytön yleistyessä tekoälyn hyödyntämisestä tulee yhä monipuolisempaa. Tekoälyn käyttöä on huomattavasti helpompi laajentaa ja soveltaa, jos pohja on kunnossa ja aikaisempia kokeiluita löytyy jo taustalta.  

Tekoälyn tuominen osaksi prosesseja ja työvälineitä vaatii työtekijöiltä valmiuksia muuttaa toimintatapoja sekä ajatusmaailmaa. Esimerkiksi ajatus, että esimiehesi näkee keskiarvon siitä, kuinka nopeasti asiakkaasi vastaavat sähköposteihisi, saattaa tuntua tunkeilevalta. Tällaiset kulttuurin ja työskentelytapojen muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, joten kevyet kokeilut kannattavat tästäkin syystä. Kannustankin organisaatioita aloittamaan rohkeasti tekoälykokeilun. Onneksemme pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, sillä toimivia sovelluksia on jo olemassa.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi